PRIŠNJAK

Odredište: Murter (otok Murter)

Otočić Prišnjak udaljen je svega tristotinjak metara od zapadne obale otoka Murtera. Godine 1886. na njemu je sagrađen svjetionik kako bi se noću kapetani lakše orijentirali pri uplovljavanju s juga i zapada u Murterski arhipelag.

Podaci o objektu

Okolno more izuzetno je bogato ribom, a zgrada svjetionika udaljena je od plaže i pristana s malom rivom svega 15 metara. Prošaran suhozidima s ponekim šumarkom bora, Prišnjak je najljepši u nizu murterskih otoka. Svjetionik posjeduje prostrani apartman i prostranu kamenu terasu. Okružen borovom šumom ovaj je svjetionik idealno ljetovalište za sportsko-rekreativni odmor.

U vrućim ljetnim danima hladovinu osigurava veliki bor pred zgradom svjetionika kraj koje je uređeno ložište s gradelama. Na njima možete spremiti svježe ulovljenu ribu koje u akvatoriju Prišnjaka ima u izobilju. Svjetionik je automatiziran i nema domara, a goste dovozi kapetan Severin Kulušić iz Murtera koji brine o objektu otkako je povučena stalna ljudska posada. Priče ovoga staroga kapetana i pustolova oduševljavaju sve goste Prišnjaka. Boravak na Prišnjaku podjednako je zanimljiv u proljeće koje je idealno doba za sportski ribolov, u ljeto kad se može uživati u toplom moru i zvjezdanim noćima te u jesen koju krase najljepši zalasci sunca u zaleđu Kornata. U blizini se nalazi čitav niz malih otočića, a Nacionalni park Kornati udaljen je svega 6 NM

Plaže

Betonirani ulaz u more sa stepenicama omogućava lagan ulazak u more i za odrasle i za djecu. Na drugom dijelu otočića nalazi se nekoliko prirodnih plaža, no nisu primjerene za kupanje male djece. Okolno more vrlo je plitko i tijekom ljeta se zagrije na visoku temperaturu, tako da su prosječne temperature tijekom čitave godine više nego na drugim mjestima u Dalmaciji. Na Prišnjaku je zbog toga kupanje ugodno sve do mjeseca studenoga.

Podmorje

Okolni akvatorij bogat je različitim ribljim vrstama, a mjesta za ribolov treba birati u skladu s vremenskim prilikama jer ribe ima uvijek najviše na strani otoka na kojoj se valovi razbijaju o hridi. Podmorje pruža široke mogućnosti ulova, a posebno je zanimljiv relativno plitki kanal između Prišnjaka i zapadne, nenaseljene, obale poluotoka Murtera. Obavezno je ronjenje uz balon plovak zbog brodica koje prolaze ovim kanalom.

Transfer

Transfer se odvija iz Murtera, a goste prevozi Severin Kulušić vlastitom brodicom. Cijena povratnog transfera je 60 eura po apartmanu i posebno se naplaćuje. Transfer za Prišnjak za razliku od drugih transfera moguć je bez problema tijekom čitavog dana. Traje oko 25 minuta, a plovi se uz živopisne otočiće i hridi. Do Murtera se dolazi skretanjem s Jadranske magistrale za Murter i Tisno te prelaskom preko mosta. Prateći putokaze u smjeru zapada stiže se do mjesta Murter. Cestom koja prolazi kroz centar mjesta dolazi se na obalu. Savjetujemo da susret s kapetanom Kulušićem dogovorite kod spomenika u čijoj se neposrednoj blizini nalazi luka.

Cijena transfera informativnog je karaktera. Atlas d.d. iz Dubrovnika odnosno adriatica.net d.o.o. iz Zagreba ne odgovaraju za moguće promjene cijene transfera.

Opskrba

Postoji mogućnost opskrbe. S kapetanom Kulušićem moguć je dogovor o kupnji i dostavi svježe ribe i drugih namirnica uz naknadu.

Zanimljivosti

Kao i svaki svjetionik i Prišnjak ima svoju priču koja je vezana za život svjetioničara. Pedesetih godina prošlog stoljeća trudna svjetioničareva žena dobila je prijevremene trudove. Muž ju je brzo posjeo u barku i zaveslao put Murtera. No more je bilo jače od snage veslača, te se dijete rodilo u barci. Dijete je dobilo ime Jadran, a u rubrici mjesta rođenja upisano mu je Prišnjak - Murter.

Napomena :

Odmor na Prišnjaku ne preporuča se onima koji žele apsolutnu tišinu, mir i privatnost. S obzirom na blizinu otoka Murtera mogući su dolasci kupača ili jedriličara na otok.

Otočić je naseljen divljim kunićima i divljim miševima te endemskim vrstama guštera i zmije sljepića. Ovi stanovnici otoka sasvim su bezopasni,no savjetujemo Vam da ulazna vrata držite zatvorenima kako u potrazi za hranom neke od ovih životinjica ne bi pojele zalihe hrane.

više
Soba Izaberi
Apartman tip A4, * * *, Cca 49 m2, dvije dvokrevetne sobe (12 m2 i 15 m2), kuhinja (15 m2) i tuš-WC (5 m2)., ST-0011-A1
Broj osoba 5.7. - 30.8. 31.5. - 5.7.
30.8. - 20.9.
do 31.5. i od 20.9.
tjedno tjedno dnevno
4 1099 Eur 899 Eur 99 Eur

Godina cjenika 2014.
Min. boravak u periodu posezone: do 31.5. i od 20.9.: 2 dana

Prikaži...
Doplate / popusti

Minimalno trajanje najma apartmana u sezoni, predsezoni i posezoni je tjedan dana. Van sezone je minimalno trajanje najma 2 dana.
U istaknutim cijenama uključen je PDV.
Boravišna pristojba plaća se posebno.
Transferi nisu uključeni u cijenu.

Opće informacije o boravku na svjetionicima

Smještaj u svjetioniku moguć je samo od subote do subote tijekom sezone, predsezone i posezone, osim na svjetioniku Host na kojem je moguće rezervirati smještaj po danu. U ostalom dijelu godine moguće je rezervirati i kraće vremensko razdoblje (npr. vikend) na svim svjetionicima osim na Palagruži i Sušcu.

U svim svjetionicima postoji svjetioničar (osim na svjetionicima Prišnjak i Host).

Svjetionici koje preporučamo za boravak u zimskim mjesecima su svjetionici koji imaju grijanje: Savudrija, Struga, Sveti Petar, Sveti Petar i Veli rat. U ostalim svjetionicima nema mogućnosti grijanja prostorija.

Na području objekata osigurana je čujnost mobilnih telefona.

Svaki apartman posjeduje TV prijamnik i satelitsku antenu (osim svjetionika Prišnjak).

U sklopu sanitarnog čvora nalazi se tuš kada.

Kuhinja je opremljena sudoperom, štednjakom s pećnicom, hladnjakom i sitnim inventarom.

Namirnice, začine i drugo gost treba donijeti sa sobom.

Apartmani imaju ležaljke i suncobrane.

Spavaće sobe opremljene su krevetima s madracem, plahtama i imaju po dva pokrivača po ležaju.

KUĆNI LJUBIMCI
  • Kućni ljubimci na svjetionicima nisu dozvoljeni.

OPSKRBA VODOM
  • Svjetionici imaju pitku vodu iz vlastite cisterne. Ukoliko je gosti ne žele piti onda pitku vodu trebaju donijeti sa sobom.
  • Voda je na svjetionicima prisutna u vrlo ogranicenim kolicinama i stoga se gosti upozoravaju na potrebu njene štednje.

OPSKRBA ELEKTRIČNOM ENERGIJOM
  • Svjetionici posjeduju vlastitu električnu mrežu od 220 volti.

PARKING
  • Ukoliko je nemoguće do svjetionika doći autom, auto se ostavlja u mjestu iz kojeg se odvija transfer. Za čuvani parking molimo dogovorite se s osobama zaduženim za transfer. Njihov kontakt ćete dobiti na Voucheru nakon što uplatite cijeli iznos rezervacije.

LIJEČNIČKA POMOĆ
  • Liječnička pomoć može se dobiti.

ŠTO JE UKLJUČENO U CIJENU?
  • Smještaj u odgovarajućem apartmanu.
  • Izmjena posteljine i čišćenje jednom tjedno.
  • Adekvatan smještaj u slučaju više sile (nemogućnost odlaska na otok - svjetionik).

Za sve dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte na info@adriatica.net.

Želimo Vam ugodan i poseban odmor na svjetioniku!

Kako rezervirati? Načini plaćanja FAQ Opći uvjeti Sitemap
Izidora Kršnjavoga 1, Hotel Westin, 10000 Zagreb - Hrvatska / e-mail: info@adriatica.net, ++385 (0)1 2415 600, ID HR-AB-20-060000638, OIB 02041978827