Rab

Ne dajte da Vas zavara golo, kameno lice otoka Raba dok se približavate trajektom iz pristaništa Mišnjak. Rab kao glavno mjesto otoka odaje duh prošlosti koji zrači iz renesansnih i gotičkih palača starih plemićkih obitelji. Ostanete li u gradu Rabu, upoznajte njegova četiri zvonika, prošećite kamenim ulicama. Kampor je mjesto gdje ćete najlakše uhvatiti duh starog ribarskog mjesta, budući da je najviše zadržao takav izgled, a ponosi svojom pješčanom plažom, kao i Lopar. Zanima li Vas autentična, domaća kuhinja, mjesto Barbat je pravi odabir za Vas, budući da domaćini nude domaći ovčji sir, vina i med.

Osnovne informacije

 • Zemljopisni položaj: Kvarnerski zaljev
 • Klima: blaga mediteranska
 • Prosječna ljetna temperatura: 25°
 • Prosječna zimska temperatura: 10°
na vrh

Gastronomija

Otok Rab ima svoje vlastite male plantaže na kojima se uzgaja voće i povrće koje se prodaje na većini rapskih tržnica. Te plantaže se nalaze oko mjesta Mundanije, koje se nalazi u unutrašnjosti otoka. Ako ste poklonik zdrave i prirodno uzgojene hrane, na Rabu ćete moći uživati u baš takvim proizvodima. Osim tradicionalnih jela od ribe i ostalih plodova mora, kao posebnost otoka Raba izdvaja se rapska torta, vrsta kolača koja se danas može naći u nekim rapskim slastičarnicama. Radi se o kolaču koji se sastoji od posebne vrste tijesta s punjenjem od badema. Neko je vrijeme rapska torta bila potpuno zanemarena, te su je pripremale samo časne sestre benediktinke. Danas se priprema u rapskim domovima za posebne prilike, a naći ćete je u slastičarnicama i svakako je probajte.

na vrh

Sport

Jedan od zanimljivih prijedloga kako se aktivno zabaviti i pritom upoznati otok sa svim njegovim zanimljivostima je trekking. Trekking na Rabu je zanimljiv budući da ćete upoznati prirodu, vidjet ćete neobične pješčane dine, i u Vašim šetnjama ćete naići na stare kuće u kojima se još uvijek živi kao nekad. Odmorite se u hladu neke spilje, uživajte u pogledu na susjedne otoke. Sve ovo je izvedivo i na biciklu, a ako želite vidjeti otok iz ptičje perspektive, odvažite se na zmajarenje. Možete se zabaviti i podvodnim aktivnostima, budući da se na otoku nalazi nekoliko ronilačkih centara, ili tipičnim ljetnim aktivnostima, kao što su odbojka na pijesku ili vožnja jet-skijem. Roniocima se preporučuje odlazak na lokaciju kod mjesta Jablanac gdje se nalazi potopljeni brod, i na lokaciju Medova buža kod mjesta Lopar, gdje se nalaze tri špilje, jedna do druge, i skrivaju zanimljivosti poput legla šišmiša, te stalaktite i stalagmite.

na vrh

Zabava i noćni život

Od dnevnih zanimljivosti, odnosno manifestacija koje možete posjetiti je rapski viteški turnir samostreličara. Radi se o obnovljenoj staroj viteškoj igri koja potječe još iz 14. stoljeća, a danas oživljava tradiciju. Gradom Rabom u ljetnim mjesecima odzvanjaju glasovi starih napjeva, izvode se viteške igre u šarenim kostimima, i čini se da se cijeli grad vratio nekoliko stoljeća unazad. Budite i Vi tamo! Noćne ptice naći će mjesta za dobar provod u samom gradu Rabu, gdje se pleše i zabavlja u nekoliko kafića i diskoteci, a ostala mjesta na otoku primjerena su za miran večernji izlazak.

na vrh

Kako doći?

Trajektom iz mjesta Jablanac ( www.jadrolinija.hr )
Jablanac-Rab 12 km

U ljetnoj sezoni trajektima na relaciji Lopar (otok Rab) - Senj

Lopar (otok Rab) - Baška (otok Krk-povezan mostom s kopnom)

 • Udaljenosti na otoku:
  • Rab-Lopar 13 km
  • Rab-Barbat 4,5 km
  • Rab-Supetarska Draga 8,5 km
na vrh

Plaže

Otok Rab podijelio je vrste plaža prema stranama svijeta, te se na zapadu nalaze kamene plaže, na istoku šljunčane, a na sjeveru pješčane plaže. Najpoznatija rapska pješčana plaža je Rajska plaža kod mjesta Lopar, a pješčane plaže nalaze se i kod mjesta Supetarska Draga i Barbat. Kod mjesta Lopar nalaze se i tri nudističke plaže-Sahara, Ciganka i Stolac. U samom gradu Rabu plaže se nalaze oko parka Komrčar, i to su uglavnom uređene gradske plaže od betonskih ploča. Mjesto Supetarska Draga u svojoj blizini ima i tri otočića, Maman, Srednjak i Sailovac, na kojima se nalaze pješčane plaže. Ovi otočići ujedno su omiljena mjesta surfera.

na vrh

Što posjetiti?

Četiri zvonika-grad Rab

Četiri romanička zvonika su postala svojevrstan zaštitni znak cijelog otoka Raba. Smjestili su se u staroj gradskoj jezgri, i šetnjom kroz strme i uske kamene ulice brzo ćete stići od jednog do drugog, budući da su relativno blizu jedan drugom. Na dva zvonika možete se i popeti i uživati u pogledu na morsku pučinu.

Park Komrčar-grad Rab

Park Komrčar smjestio se tik do stare gradske jezgre. U šetnji gradom ugodno je sjesti na neku od klupa i sakriti se u hladovinu te tako pobjeći od sunčane vrućine. U parku ćete osjetiti miris lovora koji se miješa s mirisom borova. Tako ćete imati osjećaj da ste negdje daleko od gradske vreve, a zapravo Vam je grad Rab nadomak ruke.

Lopar

Lopar je malo mjesto poznato po dugoj pješčanoj plaži popularnog imena Rajska plaža. Lopar je ujedno najviše zadržao starinski način života, pa posjet ovom mjestu Vam najbolje daje uvid kako se živjelo nekad. Sjeveroistočni dio mjesta otvara lijep pogled na susjedne otoke Grgur i Goli.

Šuma Dundo-Palit

Na poluotoku Kalifront nalazi se ova zaštićena šuma hrasta crnike, a možete vidjeti i pedesetak stabala hrasta plutnjaka, što je prava rijetkost na Jadranu. Osim hrastova, naići ćete i na primjerke crnogorice kao što su alepski bor, smreka, divlja ruža i mnoge druge. Mnogi kažu da je šuma Dundo jedna od najljepših šuma hrasta crnike na Mediteranu.

na vrh

Kamo na izlet?

Senj

Turističko mjesto i luka u Velebitskom kanalu, grad Senj, smjestio se na rubu šumovite padine podno najveće hrvatske planine, Velebita. Gosti grada Senja imaju na raspolaganju potpuno uređeno gradsko kupalište, uvalu Spasovac i nekoliko manjih plaža s čistim morem. Posjetite gradski muzej u plači Vukasović, tvrđavu Nehaj koja je branila Senj od Turaka, te lijep barokni trg s fontanom. Dođete li u kolovozu, ostanite na senjskom ljetnom karnevalu i zabavite se.

Rijeka

Jeste li znali da je morčić simbol Rijeke? Nakit koji su nosili pomorci kao svojevrsnu zaštitu od nevolja na moru postao je naročito popularan kad ga je nadvojvotkinja Ana Maria u 19.st. uvela na bečki dvor. Možda baš morčić bude okosnica Vaše riječke priče, i možda baš morčić ponesete kući kao uspomenu na Rijeku. Rijeka je lučki grad, no ne znači da u njoj vlada duh teške industrije. Sačuvala je svoj primorski šarm, skriven u njenim ulicama, a grad štiti sveti Vid, u čiju čast se svake godine organizira vjersko i pučko slavlje.

Gorski kotar

Gorski kotar je regija u gorskoj Hrvatskoj koja se smjestila između Kvarnerskog primorja i doline rijeke Kupe. Gorski kotar je preko planine Velika Kapela povezan s Velebitom. Oba kraja su unatoč kršu vrlo zanimljiva, budući da nude prilike za bavljenje lovom, planinarenjem i ostalim sportovima. Ugodna klima ljeti poziva sve one koji ne vole mediteranske ljetne vrućine, a zimi obilje snijega čini raj za skijaše. Tu su i brojne rijeke i brzaci, slikovite doline, jezera i špilje za one željne avanture. Svi gosti bit će toplo dočekani u nekom od hotela, apartmana ili seoskih domaćinstava.

Otok Krk

Otok Krk zovu “zlatnim otokom” jer su pješčane plaže, zalasci sunca, vino, maslinovo ulje i med oslikani nijansama boje raskoši. Najveći jadranski otok povezan je mostom s kopnom. Turizam na otoku Krku isprepliće se s primorskim šarmom malih mjesta kao što su Krk, Omišalj, Malinska, Vrbnik ili Baška. Posjetite li bilo koje od mjesta na Krku, šetat ćete uskim uličicama i upoznavati šarm Krka. Sat ovdje ipak nije stao pa ćete moći roniti, jedriti, voziti bicikl ili surfati-domaćini su mislili na sve. Zlatna Vrbnička žlahtina je vino koje će dobro popratiti tradicionalna jela od ribe i školjaka, začinjena finim maslinovim uljem.

na vrh
Kako rezervirati? Načini plaćanja FAQ Opći uvjeti Sitemap
Izidora Kršnjavoga 1, Hotel Westin, 10000 Zagreb - Hrvatska / e-mail: info@adriatica.net, ++385 (0)1 2415 600, ID HR-AB-20-060000638, OIB 02041978827