Rovinj

Rovinj, a horvát tengerpart egyik legromantikusabb, legszebb városkája az Isztriai-félsziget nyugati partján található. Számottevő és látványos régészeti feltárásokkal, műemlékekkel rendelkezik az illír, a római és a velencei időkből. Rovinj egyik legismertebb, annak jelképévé is vált műemléke a Szent Eufémia templom, melynek harangtornyából csodás panoráma tárul elénk. Érdekes kirándulási lehetőségeket kínál a környék is: látogassunk el a Palud-láphoz, vagy a Lim-csatorna déli oldalán található Romualdo-barlanghoz, de érdemes betérni a Cave di Monfiorenzo kőfejtőbe is, ahol egy valóságos «földtani emlékművet” járhatnak körbe az érdeklődők.

Általános információk

 • Lakosság: 12 000 fő
 • Földrajzi fekvés: Nyugat-Isztria
 • Éghajlat: mediterrán
 • Nyári átlaghőmérséklet: 24° C
 • Téli átlaghőmérséklet: 5° C
to top

Horvát történelem

Rovinjt Castrum Rubini néven egy Ravennai Anonimus nevű krónikás említi először a 7. században, akinek írásaiból arra következtetnek a kutatók, hogy a várost feltehetőleg a 3-5. század között alapították. Egyéb források azonban azt támasztják alá, hogy a mai Rovinj térségében már az időszámításunk kezdete előtti századokban pezsgő kereskedelmi tevékenység folyt a hisztri törzsbéli őslakosok és a görögök ill. az etruszkok között.

Később több hatalmi központ - a vizigótok, a hunok, majd Bizánc -szerették volna kiterjeszteni uralmát a városra, a legsikeresebbnek azonban a Velencei Birodalom bizonyult, így Rovinj hosszú idő át Velence fennhatósága alatt állt.

A város lakosságát a középkorban a kolera is tizedelte, ez azonban a kedvező mikroklímának köszönhetően mégsem hozott akkora veszteségeket a város életében, mint a kontinens szárazföldi vidékein. Velence fennhatósága alól csak a 18. században került ki Rovinj. Ezt követően a Habsburgok irányítása alá került a térség, amely - hasonlóan a többi partmenti városhoz - számottevő fejlesztéseket hozott itt is. 1947-ben Jugoszláviához, annak 1990-es széthullásával pedig Horvátországhoz került Rovinj.

to top

Gasztronómia

A helybéliek szavajárása szerint a legnagyobb gondjuk akkor van, ha tanácsot kell adniuk az utazóknak, mely étterembe érdemes ellátogatni és ott milyen specialitásokat kell kipróbálni, ha a térség legfinomabb ételei után kutatunk.. A jó éttermek és a finom falatok választéka ugyanis zavarba ejtően széles. Rovinjban a legkifinomultabb kulináris érzékű (és arra anyagilag is áldozni tudó) utas is megtalálja a kedvére való éttermet – csak úgy, mint azok, akik nem csinálnak kérdést az étkezésből, és csak menet közben szeretnének bekapni egy szendvicset vagy valamilyen egyszerűbb olcsó helyen étkeznének.

Az isztriai prsutot (sós levegőn szárított sertéssódar, a mediterrán vidékek tipikus sonkaféléje) feltétlenül próbáljuk ki, hozzá a legtöbb helyen tájjellegű juhsajtot szolgálnak fel. A manestra azonban még ennél is “isztriaibb” specialitás, mely valóban csak a félszigetet jellemzi: a sűrű leves és főzelék átmenetét képező ízletes és egészséges egytálétel telis-tele van finom zöldségekkel – ezért minden évszakban igen kívánatos tud lenni!

És itt vannak a házilag gyúrt tésztákból készülő fogások: a fúzsi és a nyokki, melyet köretként fogyasztanak a különféle szaftos-mártásos húsételekhez ill. vadhúsokhoz. Mivel azért mégis a tenger mellett vagyunk, ne hagyjuk ki a halételeket sem – közülük az ún. marináda és a brudet a térség különlegesebb fogásai, a tengerpart legtöbb táján szintén megtalálható rostonsült halfélék mellett .

Desszertként rendeljünk egy-egy adag ún. fritulát, krostulát vagy cukerancsicsit – e nevek hallatán a pincér igen ízletes fánkféléket fog az asztalunkra helyezni fahéjas por- vagy kristálycukorral megszórva. A régió legnépszerűbb borai a teran, a malvazija és a borgonya.

to top

Sport

Rovinjban nem lehet gond az aktív kikapcsolódás: a profikat és az amatőröket egyaránt igen jó vízi és szárazföldi sportinfrastruktúra várja a városban és környékén.

Rovinj környékét aligha kell bemutatnunk a búvárkodás szerelmeseinek! Megannyi csodás búvárterep várja az alámerülőket, köztük talán a legegyedülállóbb az a hely, ahol egy 1914-ben elsüllyedt hajóroncsnak, a híres “Barron Gautschnak” a maradványait tekinthetik meg búvárszemüvegük plexijén át a gyakorlottabb búvárok. A hajóroncs meglehetősen mélyen fekszik, ezért a hozzá való lemerülést valóban csak tapasztalt búvároknak javasolják. Ha merülési tippekre, továbbképzésre van szükségünk, vagy akár kezdő búvártanfolyamra szántuk el magunkat, forduljunk bizalommal bármelyik helyi búváriskolákhoz.

Akik inkább a víz felszínét választják, azok elsajátíthatják a vitorlázás vagy a szörfözés tudományát, de a kedvező parti szelek és hullámok hátán bőven akad lehetőségünk megszerzett tudásuk csiszolására is.

Az ennél is keményebb, adrenalinfakasztó élményekre vágyók figyelmébe ajánljuk a Lim-csatorna északi falán szinte függőlegesen felfutó sziklafalakat, melyek remek terepet nyújtanak a sziklamászáshoz...

És hogy a levegő se maradjon ki a sportolási közegek sorából: Rovinj környéke kedvelt ejtőernyős- és sárkányrepülős terep, ha tehát ilyen irányú érdeklődésünk van, a környéken ennek is hódolhatunk!

De nem feledkeztünk meg a kerékpárosokról sem: az Isztriai-félszigetet sűrűn behálózzák a szebbnél szebb biciklisterepek, ezért – ha csak módunkban van – isztriai nyaralásukra feltétlenül vigyük magunkkal kétkerekű kedvencünket. Rovinj környékének látnivalót kiválóan bejárhatjuk kerékpáron is!

to top

Szórakozás és éjszakai élet

A naplemente utáni kikapcsolódás dolgában szintén óriási a kínálat. Kezdjük az estét egy romantikus sétával a parton, s mire besötétedik, eldöntjük, hangversenyhez vagy inkább egy népszerű kiállítás megtekintéséhez van kedvünk.

A ferences kolostor gyakorta ad otthont komolyzenei rendezvényeknek, kamarakoncerteknek, míg a hotelek teraszain általában népszerűbb tánczenéket játszó együttesek lépnek fel, ahol egy-egy pohár finom bor mellett táncolhatunk is.

A diszkózásra vágyók is kedvükre válogathatnak a rovinji diszkók kínálatából. Jó muzsika mellett nappal a trendi strandkávézókban is elidőzhetünk, vagy az este szintén sokáig nyitva tartó Monvi Központban, amely egy valóságos élménygyár – látogasson el, győződjön meg róla!

to top

Ajánlott útvonal

 • Gépkocsival:
  • Rovinj-Zagreb 320 km
  • Rovinj-Trst 90 km
  • Rovinj-Pula 42 km
 • Repülővel: www.croatiaairlines.hr (Pula airport 42 km)
 • Autóbusszal: www.akz.hr
 • Vonattal: www.hznet.hr (Rijekáig)
 • Belföldi és nemzetközi hajó- ill. kompjáratok: www.jadrolinija.hr
to top

Strandok

A város közelében található strandok közül elsőként a Crveni otokon (“vörös sziget”) levőket kell megemlíteni. (A Crveni otok elnevezés valójában két kisebb szigetre vonatkozik, az egymáshoz töltéssel kapcsolódó Szent Andrásra és a Maškinra.) A szigetre rendszeresen közlekedő kishajóval juthatunk át, az út nem több negyed óránál.

A partok többnyire kavicsosak és fokozatosan mélyülők, ezért gyerekekkel nyaralók számára kimondottan ideálisak, de a sziklákat és a hirtelen mélyülő terepeket kedvelők is találnak kedvükre való szakaszokat. A nudizmus hódolói a Maskin sziget partjain találják meg leginkább számításukat.

Rovinjban is találunk strandolásra alkalmas partokat, ezek többnyire kavicsosak és sziklásak.

to top

Ajánlott látnivalók

Óváros

Ha át akarjuk érezni e bájos kisváros minden sármját és romantikáját – kezdjük sétánkat rendkívül hangulatos belvárosban. a bájos kis sikátorokban egymáshoz tapadva sorakoznak a megkapóan kedves, igazi mediterrán lakóházak: keskenyek, magasak, az egymással szemben lakók az ablakon kihajolva akár kezet is foghatnak. Homlokzataikon, romantikus erkélyeiken pedig egymást érik a különböző korstílusok (a reneszánsz, a barokk, a neoklasszicizmus) építészeti lenyomatai, amelyek szépen megőrződtek – hála a középkorban emelt és részleteiben itt-ott ma is látható masszív városi védfalrendszernek.

A hét városkapu

A hét egykori városkapu közül három maradt fenn eredeti formájában: a Szent Benedek-kapu, a Szent Kereszt kapu és az ún. Falak alatti kapu, a többit átépítették vagy elpusztultak. Az óvárosba a Régi halpiac kapun át jutunk, amelynek közvetlen közelében áll a 14. századból származó (igaz, időközben jócskán átépített) régi városháza.

Szent Eufémia temploma

Az impozáns barokk építmény a város első számú műemléke, melyet a kereszténység egyik kevésbé ismert női vértanújának szenteltek. Eufémiáról keveset tud a történetírás, viszont annál több legendát tartanak róla számon. Díszes, ám befejezetlen szarkofágját - Eufémia benne elhelyezett földi maradványaival együtt - a templom kincstárában őrzik. A 3. századból származó szarkofág igen értékes műemlék, melyet a legenda szerint éppen Rovinjban vetett partra a tenger. Eufémia napja szeptember 16., mely a helyiek körében igen jelentős ünnepnek számít.

A Monfiorenzo kőfejtő

A jelentős természetvédelmi értéket képező kőfejtőt Rovinj központjától alig 2 km-re találjuk. A látványos kőcsodák megmozgatják a látogatók fantáziáját, így nem csoda, ha a komplexumot a fantázia birodalmaként is emlegetik. A kőfalakon megszemlélhető szépen formált üledékrétegek az isztriai partvidék geomorfológiai változásainak lenyomatai. A rétegekben kékeszöld algaüledékek váltakoznak a sárgás iszaphordalékkal, melyet a különböző tengeráramlatok vetettek partra évmilliókon keresztül. A természet kitartó fáradozásainak köszönhetően látványnak is igen szép, ráadásul rendkívüli szilárdságú, finoman formázható kőtípus keletkezett, melynek kiváló minőségével már a rómaiak is tisztában voltak – ezért használták a környékről származó kőtömböket és kőtáblákat szarkofágok készítéséhez.

to top
Hogyan foglalunk szállást? Fizetési módok GYIK Általános feltételek Sitemap
Izidora Kršnjavoga 1, Hotel Westin, 10000 Zagreb - Horvátország / e-mail: info@adriatica.net, ++385 (0)1 2415 600, ID HR-AB-20-060000638, OIB 02041978827