Gorski kotar

Gorski kotar je regija u gorskoj Hrvatskoj koja se smjestila između Kvarnerskog primorja i doline rijeke Kupe. Gorski kotar je preko planine Velika Kapela povezan s Velebitom. Oba kraja su unatoč kršu vrlo zanimljiva, budući da nude prilike za bavljenje lovom, planinarenjem i ostalim sportovima. Ugodna klima ljeti poziva sve one koji ne vole mediteranske ljetne vrućine, a zimi obilje snijega čini raj za skijaše. Tu su i brojne rijeke i brzaci, slikovite doline, jezera i špilje za one željne avanture. Svi gosti bit će toplo dočekani u nekom od hotela, apartmana ili seoskih domaćinstava.

Osnovne informacije

 • Zemljopisni položaj: zapadna kontinentalna Hrvatska
 • Klima: kontinentalna
 • Prosječna ljetna temperatura: 23° C
 • Prosječna zimska temperatura: -5° C
na vrh

Gastronomija

Kuhinja Like i Gorskog kotara prilično je kalorična i aromatična, jakih mirisa i okusa, a razlog tome je što u ovim krajevima nikad nije prevruće, za razliku od mediteranske kuhinje, koja je lagana zbog čestih visokih temperatura. U Lici i Gorskom kotaru prehrana obiluje žitaricama, mesom i mlijekom. Od ličkih mesnih specijaliteta tu je janjetina na ražnju, a u Gorskom kotaru probajte jela od divljači, ali i sušeno meso divljači, kao npr. jelenji ili veprov pršut. Za ovaj su kraj karakteristični i žablji kraci, koji se obično prže. Zvuči neobično, ali probajte! Također, ne smijemo zaboraviti ni gljive, koje su nekad sastavni dio finih umaka, a nekad se pripremaju kao glavno jelo, budući da su same po sebi prilično jake i aromatične. I za kraj, u oba kraja se osladite raznim savijačama, od jabuka ili sira, a u Gorskom kotaru prave i savijače od jagoda, kupina i malina. Od ovog se bobičastog voća pripremaju i razni slatki likeri.

na vrh

Sport

Kad se govori o sportu u Lici i Gorskom kotaru, preporučujemo Vam da što više vremena provedete na svježem zraku, budući da je zrak zaista nezagađen i samo boravak na svježem zraku oporavlja i vraća snagu. U Lici šećite Nacionalnim parkom Plitvička jezera, ili stogodišnjim šumama. Također, u Lici se možete baviti i planinarenjem, free climbingom ili pak otići na rafting na Koranu.

Gorski kotar je već dugi niz godina mamac za sve one koji vole aktivni tip odmora, a na planini Bjelolasici se nalazi i Hrvatski Olimpijski Centar. Također, tu su i bogata lovna područja za ljubitelje lova. Ako ste za rafting, možete na Kupu, i preporučujemo Vam rafting u proljeće ili u jesen, kad je rijeka nabujala od kiše. Za bicikliste postoji nekoliko biciklističkih staza, a za one najodvažnije tu je staza od Novog Vinodolskog do mjesta Begovo Razdolje. Staza je duga 45 kilometara.

na vrh

Zabava i noćni život

U Lici dajte prednost mirovanju, tišini, netaknutoj prirodi gdje ne odzvanjaju zvukovi iz kafića i diskoteka. Šećite i odmarajte, uživajte na svježem zraku koji će Vas sigurno lijepo uspavati pa će Vam noćni život postati sasvim nevažna stavka.

U Gorskom kotaru su tijekom godine na repertoaru razne fešte, od kojih su najpopularnije Žabarska noć koja se održava u Lokvama, u travnju, kad se održava natjecanje u skokovima žaba, zatim Marohlinijada kad se beru gljive marohline-ova manifestacija se održava u svibnju u Nacionalnom parku Risnjak, i naravno, proslava Martinja u Vrbovskom, u studenom. Također, od svibnja do listopada tu je fešta “Plodovi gorja” u Mrkoplju, kad možete i kupiti eko proizvode od šumskih plodova, poput finih marmelada, čajeva, kolača, gljiva i dobre rakije.

na vrh

Kako doći?

 • Automobilom:
  • Zagreb-Gospić 239 km
  • Zagreb-Delnice 116 km
  • Rijeka-Gospić 150 km
  • Rijeka-Delnice 41 km
  • Zadar-Gospić 92 km
  • Zadar-Delnice 241 km
 • Autobusom:www.akz.hr
na vrh

Što posjetiti?

Kompleks palače Zrinski i crkve Sv.Marije Magdalene-Brod na Kupi

Ova lijepa palača nastala je u 17. stoljeću kad je knez Petar Zrinski prenio Upravu i sudstvo u Brod na Kupi. Vjeruje se da je sagrađena na temeljima starog kaštela iz 15. ili 16. stoljeća, a objedinila je dvije namjene, budući da je služila u obrambene svrhe, ali i za stanovanje. Tu je i crkva Sv. Marije Magdalene koja je sagrađena u baroknom stilu.

Kuća Rački-Delnice

Ovo je jedna od najstarijih kuća u Delnicama, i posjetite li ovu kuću, moći ćete vidjeti kako se nekad živjelo na ovim prostorima. Vidjet ćete kako su se ljudi nekad okupljali u središnjem prostoru, oko otvorenog ognjišta, gdje se obitelj najčešće i družila. Na tavanu se čuvala hrana i sušilo meso, dok su sobe bile odvojene samo za spavanje, budući da su oštre zime prisiljavale stanovnike da griju samo jednu sobu. Ipak, nije bilo tako hladno budući da su kuće imale svojevrsnu izolaciju od sijena na krovu. U svakom slučaju, kuće su bile suho i toplo utočište za cijelu obitelj.

Leptiri-Plitvice, Lika i gornji tok rijeke Kupe, Gorski kotar

Idealni ekološki uvjeti rezultirali su specifičnom florom u gornjem toku rijeke Kupe, a ta flora privlači velik broj leptira. Tako je na ovom području pronađeno čak 108 vrsta leptira. Prošećite uz rijeku i promatrajte veselu igru leptira kojih najviše ima u kasno proljeće i rano ljeto. Izgleda da se leptirima zaista sviđa i na Plitvicama, budući da je utvrđeno oko pedesetak vrsta koje tamo borave. Neki od posjetitelja će jednostavno uživati u njihovom bezbrižnom letu, a zaljubljenici u biologiju znat će raspoznati vrste, prema njihovim šarenim uzorcima na krilima. Leptiri su vjesnici proljeća, no najviše vrsta moći ćete vidjeti ljeti.

Drežnik Grad-Lika

Drežnik, maleno naselje u neposrednoj blizini starog grada Slunja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Slunj je osim tranzitnog grada na magistralnom pravcu Zageb - Zadar i povijesni grad čiji prvi spomen datira iz davnog 14.st. a Drežnik je, iako malen, poznat po ruševinama srenjovjekovnog grada iz 1278.g. koji su tijekom stoljeća držali knezovi i plemići ovoga kraja. Drežnik je zgodno izletište na proputovanju iz kontinentalne u primorsku Hrvatsku i dobro mjesto za predah jer osim izvrsne ponude jela među kojima se ističu riblji specijaliteti i jela od divljači, okolica i prirodne ljepote pružaju poseban doživljaj.

na vrh

Kamo na izlet?

Šesnaest Plitvičkih jezera-Lika

Jezera su podijeljena u dvije skupine: gornja jezera (12) okružena golemom šumom veća su i mirnija, dok se donja 4 nalaze podno 70 metara visokih litica, a okružena su nižom vegetacijom. Plitvička jezera pružaju posjetiteljima kilometre uređenih staza za šetanje koje velilkom većinom u obliku drvenih mostića nadvisuju površinu jezera i vijugavo spajaju obalu s obalom. Kako je šumska vegetacija u toplom dijelu godine iznimno bujna zbog utjecaja primorske klime, a kontinentalni geografski položaj Plitivicama obavezno priskrbljuje obilan snijeg u zimskom periodu, nacionalni je park posjećen u sva godišnja doba.

Slunj-Lika

Gradić smješten na riječi Slunjčici u blizini njezina utoka u po ljepoti poznatu rijeku Koranu na magistralnom pravcu Zagreb - Plitvička jezera - Zadar, Slunj se svojim gostima može predstaviti s nekoliko posebnosti. To su ponajprije bogata povijesna ostavština sa starim utvrđenim gradom iz 1323.g. te nesvakidašnja priroda u kojoj posebno mjesto zauzimaju poznate Rastoke - vodeničarsko naselje kao iz bajke.

U Rastokama ćete naći drvene kuće stare i do 300 godina, posve su obnovljene u starom duhu s okućnicama urešenima cvijećem i poljskim grmljem i pa je dovoljan samo pogled da poželite prenoćiti u Rastokama. Stoga idete li prema jugu i Dalmaciji ostanite koji dan u slunjskom kraju, otiđite na rafting, iznajmite kajak ili kanu i okušajte brzake Korane i ne zaboravite kušati specijalitete od ribe i divljači - vjerujemo da nećete požaliti.

Nacionalni park Risnjak-Gorski kotar

Nacionalni park Risnjak dominira sjeverozapadnim dijelom Gorskog kotara i zauzima središnje, najviše područje tog masiva. Uređena je i poučna staza, duga gotovo četiri kilometra. U parku je pod posebnom zaštitom lijep i nježan bijeli cvijet runolist, koji se često skriva u snijegu, a park je dobio ime po lijepoj divljoj mački, risu, koji je također pod zaštitom, budući da je ugrožena vrsta.

Lokve-Gorski kotar

Lokve su najpoznatije po velikom umjetnom Omladinskom jezeru. Tako su Lokve postale popularne, kako za sportaše, tako i za “obične” kupače. Na jezeru se održavaju razna natjecanja, a tu su i natjecanja u podvodnim sportovima, poput orijentacijskog ronjenja. No to nije sve, tu je i vapnenačka špilja Lokvarka, za one koji vole speleologiju te prirodna park šuma Golubinjak, za duge šetnje kroz opuštajuće zelenilo. U toj Vas šumi čeka i njena kraljica-najstarije drvo jele, koje je tu preko 250 godina.

na vrh
Kako rezervirati? Načini plaćanja FAQ Opći uvjeti Sitemap
Izidora Kršnjavoga 1, Hotel Westin, 10000 Zagreb - Hrvatska / e-mail: info@adriatica.net, ++385 (0)1 2415 600, ID HR-AB-20-060000638, OIB 02041978827